(foto rood tint)

Wie zijn wij?

Wij zijn deelnemers van het Theateratelier Haarlem. In het seizoen 2006-2007 hebben wij meegedaan en wij willen hiermee verder. Wij worden begeleid door kundige mensen van Stichting Formaat uit Rotterdam: Mara Michon en Luc Opdebeeck. Het Theateratelier wordt georganiseerd door Roads.

We komen elke donderdag bij elkaar bij Roads aan de Zoetestraat in Haarlem. Daar zijn we met ongeveer 15 mensen in een groep. We leren elkaar kennen via allerlei spellen en oefeningen. Daarna leren we stap voor stap om een verhaal te vertellen. Met onze stemmen, met onze lichamen en met elkaar. Dat kan ons eigen verhaal zijn of dat van iemand anders. Iedereen bepaalt zelf wat hij of zij wil vertellen.

Hoe gaat het verder?

Als vanzelf ontstaan er kleine toneelstukjes. De hoofdpersoon daarvan heeft altijd een probleem op te lossen. En nu komt het bijzondere: we spelen geen happy end. In plaats daarvan vragen we aan het publiek hoe het probleem opgelost moet worden. Bijvoorbeeld van iemand die verslaafd is. Of van iemand die niet serieus genomen wordt door de therapeut. Of misschien van iemand die een conflict heeft met de buren. Mensen uit het publiek proberen dan op toneel de oplossing te spelen. Zo ondersteun je elkaar, zoek je naar nieuwe oplossingen voor echte problemen. Bij deze vorm van theater speelt ook het publiek een hoofdrol.

Wat willen we?

In de eerste plaats is het atelier een plek waar we mogen zijn wie we zijn. Waar niemand probeert om je te veranderen. Waar naar je geluisterd wordt. Waar je ideeën op prijs gesteld worden.
In de tweede plaats willen we dat anderen ons zien en horen. Ze laten zien dat ons verhaal net zo waardevol, interessant en belangrijk is als dat van wie dan ook.
Uiteindelijk willen we ook dat er iets verandert en verbetert in de omgang met mensen die in de “normale” samenleving buitenspel staan. Mensen zoals jij en wij.

Wat zijn de afspraken?

Elk jaar begint op 1 oktober en op 1 maart een nieuwe groep. Je kunt je tot die tijd aanmelden. Er zijn maximaal 30 plaatsen in twee groepen. Na een maand werken we met een vaste groep de resterende vijf maanden verder. Dan begint er weer een nieuwe groep.

Vanaf 13 september kun je kennismaken met het Theateratelier. We starten om 13.00 uur met de workshops.
Locatie: Zoetestraat 11, Haarlem.

Wat kun je nog meer doen?

Bij Roads zijn er allerlei projecten waar je na het Theateratelier aan mee kunt doen: het restaurant, de grafische werkplaats, het administratieproject, de timmerwerkplaats en nog veel meer. Binnen het Theateratelier zijn er ook nog werkzaamheden als publiciteit, decor en techniek en organisatorische klussen. Heel belangrijk is het ondersteunen van elkaar. Binnen de groep, maar ook erbuiten, bijvoorbeeld als we in andere activiteitencentra optreden of iets vertellen over het project.
Als je het werken met theater zo leuk vindt dat je wilt blijven, kan dat ook. Het is de bedoeling dat het Theateratelier in de toekomst volledig begeleid wordt door ervaringsdeskundigen.

Tip: Kijk ook op: Wat doen wij?